För studerande
Skriv ut

Lärverktyg

Hjälpmedel

Ladda ner: Lärverktyg - instruktionshäfte

Inläsningstjänst - inlästa läromedel
Ladda ner och läs inlästa läromedel direkt i mobilen eller surfplattan. Norrköpings kommun har en kommunlicens och appen är gratis att ladda ner. Den finns för både iOS och Android och du hittar den genom att söka efter "Inläsningstjänst" via App Store eller Google Play.
Instruktionsfilm Inläsningstjänst.


Legimus
Legimus är MTM:s app för att lyssna på talböcker. Du måste ha en läsnedsättning för att på ditt bibliotek kunna skapa ett konto för nedladdning. Du söker direkt i appen efter den bok som du vill lyssna på. Ladda sedan ned boken. Appen fungerar både på Iphone och androidtelefoner.
Instruktionsfilm Legimus


Taligenkänning (iPhone)

Det finns en dikteringsfunktion inbyggd i din appleprodukt (iOS 8) Till vänster om mellanslagstangenten finns det en liten mikrofon som du kan klicka på och prata in det du vill ha i skrift. När du är klar klickar du på Klar. Dikteringsknappen hittar du överallt där du har ditt tangentbord. Tänk på att tala tydligt och inte för snabbt.
Instruktionsfilm Taligenkänning

Röstmeddelanden (iPhone)
Du kan skicka ett röstmeddelanden direkt i din meddelande-app (Imessage) i din iPhone och iPad (Ios8) till andra med Imessage. Till höger om fältet där du skriver ditt meddelande finns en liten mikrofon. Håll inne denna och tala in ditt meddelande. Du skickar meddelandet genom att klicka på play-knappen.
Instruktionsfilm Röstmeddelanden

Ordbok (Android)
Alla svenska ordbok är en gratisapp där du kan skriva in ett ord och direkt välja var du vill få det förklarat: i SAOB, Lexin, NE, Synonymer, Spraakbanken, SAOL, Wikipedia, Wiktionary, Google Webben, Google Bilder, Google Nyheter eller Google Böcker.
Instruktionsfilm Alla svenska ordbok

Översättning - Worldictionary
Worldictionary (ja, det ska vara med ett d) är en app som översätter genom att man siktar med kameran på ett ord t.ex. i en text. Du väljer det språk som är "originalspråk", dvs. det språk du vill översätta ifrån. Här har du 24 olika språk att välja emellan. Du kan sedan välja att få dina ord översatta till fler än 60 språk. Ordet du siktar på kan dessutom läsas upp genom att man klickar på högtalaren.
Instruktionstfilm - Worldictionary

Inbygd talsyntes (iPhone/iPad)
Inbyggd talsyntes i Iphone/Ipad som fungerar både på text och pdf. Gå in under Inställningar- Allmänt-Hjälpmedel- Tal-Läs upp markering eller Läs upp skärm- På. Under Röster kan du dessutom ladda ner en mer högkvalitativ talsyntes på flera olika språk.
Instruktionsfilm - Inbygd talsyntes

Acapela TTS Voices (Android)
Acapela TTS Voices (gratis) är en talsyntes till Androidtelefoner och plattor. Appen är gratis men rösterna kostar ungefär 35 kr/st.
Instruktionsfilm - Acapela TTS Voices

ClaroSpeak Svenska
ClaroSpeak Svenska (7 kr). Skriv in en egen text eller kopiera in en text och få den uppläst. Du har även möjlighet att få ljudningshjälp när du skriver. Om du vill kan du sedan skicka texten vidare som sms eller e-post. Man kan även köpa till OCR i appen (22 kr) och då kan man fota av en text och sedan få den uppläst
Instruktionsfilm - ClaroSpeak Svenska

Google översätt
Google översätt (gratis) är en app där du kan skriva in ett ord och få det översatt. Du kan även tala in ordet eller skriva in det för hand. En ny funktion är att man kan fotografera av en text markera hela eller delar av den och få den uppläst med talsyntes och/eller få den översatt och uppläst.
Instruktionsfilm - Google översätt

Clarify
Clarify är en gratis översättningsapp. Den finns både på google play och appstore. Den använder mer avancerade ordböcker än den vanliga översättningsmotorn från google. Den fungerar även bra som svensk ordbok och ger exempelmeningar. 
Instruktionsfilm - Clarify

Siri
Siri är den digitala assistenten som finns inbyggd i din iPhone eller iPad. Med bara din röst kan du utföra en mängd olika saker, t.ex. ringa upp ngn, skriva SMS eller mail, vägbeskrivning m.m. Med iOS 8.3 finns Siri nu på svenska.
Instruktionsfilm - Siri

Oribi Writer 
Oribi Writer är en ordbehandlingsapp med ett avancerat rättstavningsstöd där du skriver eller klistrar in text som du vill kunna rätta. All text kan även läsas upp med talsyntes. 
Instruktionsfilm - Oribi Writer